
Transatlanttinen suhde muuttuu peruuttamattomasti
Päätoimittaja Tuomas Koskenniemen pääkirjoitus 13.3.2025 Maanpuolustus-lehden numeroon 151 teemanaan Transatlanttinen suhde.
Päätoimittaja Tuomas Koskenniemen pääkirjoitus 13.3.2025 Maanpuolustus-lehden numeroon 151 teemanaan Transatlanttinen suhde.
Strategisen kilpailun aikakaudella Eurooppa ei voi olla vain Yhdysvaltojen äänetön yhtiömies.
EU:lta ja Suomelta vaaditaan taitavaa luovimista diilintekijä Trumpin kanssa turvallisuus- ja talousetujemme varmistamiseksi.
Osavaltiot tarjoavat Suomen kokoiselle taloudelle ja kansainvälisyyteen ponnistaville yrityksillemme luontevan mittakaavan.
Hyödyntämällä vuosikymmenten aikana rakennettuja vahvoja verkostoja ja positiivista maakuvaamme voimme ylläpitää ja vahvistaa maidemme välisiä yhteyksiä myös vaikeina aikoina ja samalla rakentaa transatlanttista yhteistyötä.
Kaikki lähtee taloudesta ja teknologiasta. Ilman niitä ei ole turvallisuutta, suvereniteettia tai kansainvälistä toimijuutta.
Kansainvälisen järjestyksen taloudellisesti ja sotilaallisesti voimakkain valtio on miltei aina kahdenkeskisessä kanssakäymisessä vahvemmassa neuvotteluasemassa.
With Donald Trump back in the White House, will the United States be a credible, capable, and trustworthy ally?
Kirja auttaa hahmottamaan Yhdysvaltojen vaikuttimia Natossa, jonka dynamiikan tuntemisen tärkeys korostuu Suomessa entisestään näinä päivinä.
Finnish defense policy has come to resemble a Rubik’s cube. Each color of the cube represents a distinctive cooperative relationship. The toy cube is only as strong the skeleton core that keeps its squares together. Similarly, the strength of Finland’s international defense cooperation ultimately depends on its national efforts.
Suomen ja Yhdysvaltojen väliseen ulko- ja turvallisuuspoliittiseen suhteeseen vaikuttaa pitkäjänteinen virkamieskunnan ja poliittisten päättäjien tekemä henkilökohtainen työ sekä Euroopan yleinen turvallisuuspoliittinen ilmapiiri.
Transatlanttinen suhde on historian valossa ja Euroopalle edelleen eksistentiaalinen. Eurooppalaiset valtiot ovat voineet kehittää keskinäistä taloudellista ja poliittista yhteistyötään, kun turvallisuus on nojautunut Yhdysvaltain sotilaalliseen selkärankaan.
Maanpuolustus-lehti
PL 266
00171 Helsinki
toimisto@maanpuolustuskurssiyhdistys.fi
+358 40 149 3649
© 2024 Maanpuolustus-lehti