Paineet toisen maailmansodan jälkeistä kansainvälistä järjestystä ja sen arvopohjaa kohtaan ovat kasvaneet historiallisiin mittoihin viimeisen vuosikymmenen aikana. Yhdysvaltain johtoroolia haastavat politiikallaan ennen muita Kiina ja Venäjä, jotka kummatkin pyrkivät hankkimaan itselleen tasavertaisemman aseman Yhdysvaltain rinnalla globaalina vallankäyttäjänä.
Artikkeli nojaa kahteen Ulkopoliittisen instituutin toteuttamaan tutkimushankkeiseen, joiden rahoitus tuli Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimusvaroista (VN-TEAS). Hankkeiden lopputulokset julkaistiin instituutin raportteina ” The Sino-Russian and US-Russian Relationships” (Marcin Kaczmarski, Mark N. Katz ja Teija Tiilikainen; FIIA Report 57/2018) ja ” The Changing Global Order and Its Implications for the EU” (Katja Creutz, Tuomas Iso-Markku, Kristi Raik ja Teija Tiilikainen; FIIA Report 59/2019).
Uuden maailmanjärjestyksen luonne
Kansainvälisen järjestelmän alueellistumiskehitys muodostaa selkeän haasteen globaalin yhteistyön ja järjestyksen tarpeille, sillä se heijastuu globaalin säännöstön kaventumisena. Erityisiä ongelmia kohdistuu alueiden välisiin rajapintoihin, joilla arvo- ja sääntöjärjestelmien yhteentörmäys ja tätä kautta myös konfliktien riski kasvaa. EU:n ja Venäjän suhde osuu yhteen näistä rajapinnoista, mikä on omiaan entisestään korostamaan näiden kahden toimijan erilaisuutta alueellisina johtovaltoina. Kun Venäjän asema perustuu sen perinteiseen sotilaalliseen kyvykkyyteen ja autoritaariseen valtajärjestelmään, EU:n valta nojaa sen taloudelliseen potentiaaliin ja integraation tarjoamaan onnistuneeseen esimerkkiin pitkälle viedystä valtioidenvälisestä yhteistyöstä.
EU:lle sen omat arvot kuten demokratia ja ihmisoikeudet näyttäytyvät universaaleina, mikä oikeuttaa sitä lujittamaan niitä myös itäisessä naapurustossaan. Venäjä puolestaan hahmottaa EU:n politiikan Ukrainassa tai Valko-Venäjällä unionin pyrkimykseksi rakentaa omia etupiirejä.